top of page
Rechercher

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022


«Κρατούμενοι για σεξουαλικά εγκλήματα: Οι δράστες πίσω από τις πράξεις;»

(Ά. Κασάπογλου, δρ. Εγκληματολογίας Δ.Π.Θ., Δικαστική Υπάλληλος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Μέλος Σ.Ε.Π., Ε.Α.Π.

Δ. Κόρος Διδάκτωρ Σωφρονιστικής Πολιτικής Δ.Π.Θ., Ειδικός Επιστήμονας Νομικής Δ.Π.Θ,

Μέλος Σ.Ε.Π., Ε.Α.Π.

Ν. Κ. Κουλούρης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Π.Θ.)


Αντικείμενο της μελέτης είναι η διερεύνηση της μεταχείρισης κρατούμενων δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων. Όσον αφορά την κατανομή και τον διαχωρισμό των κρατουμένων στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι οι καταδικασθέντες ή υπόδικοι για τα σεξουαλικά αδικήματα κρατούνται είτε σε διαφορετικά καταστήματα κράτησης είτε σε ιδιαίτερα τμήματα των καταστημάτων κράτησης της χώρας, δίχως τούτο να ορίζεται ρητώς από την ελληνική σωφρονιστική νομοθεσία, καθώς η κατηγοριοποίηση και ο διαχωρισμός των κρατουμένων δεν προβλέπεται να στηρίζονται στο έγκλημα για το οποίο κάποιος κατηγορείται ή για το οποίο εκτίει ποινή κατά της ελευθερίας. Η μελέτη, λοιπόν, διερευνά τους λόγους για τους οποίους οι κρατούμενοι αυτοί συγκροτούν μια de facto κατηγορία του πληθυσμού των εγκλείστων και, στην έκταση που συμβαίνει αυτό, τι συνεπάγεται αυτή για τους ίδιους τους κρατουμένους, το σωφρονιστικό σύστημα, τους εργαζομένους σε αυτό και την ασκούμενη αντεγκληματική πολιτική.

Η έρευνα εξετάζει την εν γένει μεταχείριση των κρατουμένων αυτών, ειδικότερα:

  1. Πού (σε ποια καταστήματα ή σε ποια τμήματα καταστημάτων κράτησης) βρίσκονται και, εφόσον διαχωρίζονται από άλλους κρατούμενους, για ποιους λόγους γίνεται αυτό (ειδική, εξατομικευμένη μεταχείριση, εφαρμογή συγκεκριμένων παρεμβάσεων, παροχή προστασίας κ.λπ.),

2. Την εμπειρία του εγκλεισμού σε ένα υπερφορτωμένο και με κακές –σύμφωνα με την κριτική τόσο εθνικών όσο και υπερεθνικών μηχανισμών, οργάνων και δικαστηρίων– συνθήκες κράτησης σωφρονιστικό σύστημα,


3. Πώς οι ίδιοι βιώνουν τον εγκλεισμό, ιδιαίτερα σε σχέση με το αδίκημα για το οποίο κρατούνται,


4. Ποιοι είναι οι λόγοι της οποιασδήποτε διαφοράς μπορεί να παρατηρείται.


Σκοπός της έρευνας είναι τα πορίσματά να λειτουργήσουν αφενός ως γόνιμος εγκληματολογικός προβληματισμός αναφορικά με την υπαγωγή της υπό διερεύνηση πληθυσμιακής ομάδας κρατουμένων στους κανόνες που ρυθμίζουν την κράτησή τους στις φυλακές, αφετέρου ως προτάσεις αντεγκληματικής πολιτικής.



Η Άννα Κασάπογλου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στην Αγγλία, στο University of Portsmouth – Institute of Criminal Justice Studies (MSc in Criminology and Criminal Psychology) κι εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στο Δ.Π.Θ. με θέμα την επίδραση του εγκλεισμού σε κρατούμενους για οικονομικά εγκλήματα. Εργάστηκε σε φορείς κοινωνικής επανένταξης κρατουμένων και πρόληψης στην κοινότητα, σε προγράμματα επιμόρφωσης επαγγελματιών που απασχολούνται στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου «Εγκληματολογικές και ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς, του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος» τη θεματική ενότητα Αντεγκληματική πολιτική: Τάσεις, πρότυπα, αξιολόγηση, σχεδιασμός. Εργάζεται ως Γραμματέας στο Τμήμα Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.


Νικόλαος Κουλούρης

Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνική Πολιτική και ιδρυματική και εξωιδρυματική μεταχείριση εγκληματιών" με θέμα διδακτορικής διατριβής: "Η επιτήρηση ως τιμωρία. Περιορισμός ή επέκταση του εγκλεισμού;"

Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ στο ΜΠΣ ΠΕΔ ("Εγκληματολογικές και Ποινικές Προσεγγίσεις της Διαφθοράς, του Οικονομικού και του Οργανωμένου Εγκλήματος")

Μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του ΜΠΣ ΠΕΔ "Εγκληματολογικές και Ποινικές Προσεγγίσεις της Διαφθοράς, του Οικονομικού και του Οργανωμένου Εγκλήματος" (2018-2020)

Εκλεγμένο μέλος της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ποινολογικής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (2017-2019) και Πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2016-2019)

Εγκληματολόγος Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού (2000-2010)

Βασικές δημοσιεύσεις (βιβλία):

- Επιτήρηση και ποινική δικαιοσύνη. Οι εναλλακτικές κυρώσεις και η διασπορά της φυλακής, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2009

- Η κοινωνική (επαν-)ένταξη της φυλακής, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2009

- (Επι)φυλακή. Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, Α.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή 2009 (εισαγωγή και επιμέλεια)

- Αποκλίνουσα συμπεριφορά και ποινικό φαινόμενο (με Σοφία Βιδάλη), Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2012

- Ποινικές κυρώσεις και δικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στην κοινότητα (με Ου. Αλοσκόφη, Σ. Βιδάλη, Δ. Κόρο, Α. Μαυρομάτη, Σ. Σπυρέα), ΔΠΘ - Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2017 (συντονισμός και επιμέλεια)


Ο Δημήτρης Κόρος είναι δικηγόρος, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εγκληματολογίας (MA in Crime, Law & Society, Manchester University, School of Law), Δρ Σωφρονιστικής Πολιτικής από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής. Είναι Ειδικός Επιστήμονας του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ (συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων της Εγκληματολογίας, της Σωφρονιστικής, της Ανακριτικής και του Δικαίου Ανηλίκων) και μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ έχει διδάξει σε σεμινάρια σχετικά με την εγκληματολογία και τη διοικητική κράτηση μεταναστών και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η πειθαρχία και τα όριά της στην ελληνική φυλακή» (2020, εκδόσεις Νήσος) και έχει επιμεληθεί το βιβλίο M. Foucault «Φυλακή/Κυβερνολογική. Δύο κείμενα» (μετάφραση και επίμετρο) (2017, Ακυβέρνητες Πολιτείες).


28 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page