top of page
Rechercher

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022



«Διερευνώντας το καθεστώς μιας «πατριαρχικής πραγματικότητας στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αιώνα: Στοιχεία από τις Κρατικές Στατιστικές»

(Τ. Λεμοντζόγλου, Διδάσκων Παν. Παντείου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΙΜΣ)


Η άνοδος της αστικής τάξης στην εξουσία και η συγκρότηση των εθνών-κρατών στα τέλη του 19ου αιώνα απαίτησαν νέους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς καταγραφής όχι μόνο του πληθυσμού αλλά και των συμπεριφορών του (στο πλαίσιο πάντα του κοινωνικού ελέγχου), φέρνοντας στο προσκήνιο την σύγχρονη δημογραφική στατιστική που γεννιέται μαζί με την ευγονική. Μέσα από τις Ελληνικές απογραφές (βλ. πληθυσμού, φυσικής κίνησης, υγείας-πρόνοιας, δικαιοσύνης, κλπ), είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε και να αποτυπώσουμε την ύπαρξη ενός έντονου έμφυλου χάσματος που αγκαλιάζει σχεδόν κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής (δημόσιας και ιδιωτικής), όπως είναι η συμμετοχή στην εκπαίδευση, ο καταμερισμός της εργασίας, οι επιλογές αναφορικά με την οικογένεια και την αναπαραγωγή, και η εγκληματική-παραβατική συμπεριφορά. Τα ευρήματά μας αφενός επιβεβαιώνουν εμπειρικά τα στέρεα θεμέλια της πατριαρχικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου φέρνουν στο φως την ιστορία ενός μάλλον άγνωστου κινήματος αμφισβήτησης που ξεπερνούσε τα όρια της «ευγονικής κανονικότητας», τόσο πριν όσο και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ενδιαφέρον περαιτέρω είναι το πώς, τα ίδια τα υποκείμενα αποτέλεσαν τα δεδομένα που τροφοδότησαν αυτή την βιοπολιτική και το πώς οι ευγονικές πατριαρχικές αξιώσεις καλά κρατούν στις μέρες μας, μέσω των αξιώσεων αριθμών και μιας συγκεκριμένης ερμηνείας.


Ο Τρύφωνας Λεμοντζόγλου σπούδασε «Λογιστική και Χρηματοοικονομική» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του σε Μεταπτυχιακό επίπεδο στη «Μαθηματική Προτυποποίηση στην Οικονομία» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι Διδάκτωρ Οικονομικών του Τμήματος Πολιτικής Οικονομίας και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Σιένα, και σήμερα εργάζεται ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στην «Οικονομική Ιστορία» στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, και ως Διδάσκων Ποσοτικών Μεθόδων στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει εργαστεί ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Τομέας Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου.











21 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page