«Τριαντάφυλλα & σφαίρες: Οι σχέσεις των δύο φύλων στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» ( Θ. Διαμάντης, δρ. Ιστ. Παν.Αιγαίου, Μεταδ. Ερευν. Τμ. Μεσογειακών Σπουδών, Παν. Αιγαίου)
Η προτεινόμενη ανακοίνωση εξετάζει τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο φύλων, εντός των κόλπων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στο διάστημα 1946-1949. Ήδη στις πρώτες ομάδες ενόπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών (ΟΕΚΑ), που αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μικρός αλλά σημαντικός αριθμός γυναικών εμφανίζονται πλάι στο ανδρικό φύλο, στον κοινό αγώνα. Στα χρόνια που ακολουθούν, οι γυναίκες εντάσσονται στο Δημοκρατικό Στρατό, με αύξοντες ρυθμούς, όχι ασφαλώς χωρίς προκύπτοντα, έμφυλα ζητήματα, εξαναγκάζοντας το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ να λάβει ειδικά μέτρα και να εκδώσει ειδικές οδηγίες, για τις γυναίκες μαχήτριες, οριοθετώντας και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Κατά το τελευταίο έτος του Εμφυλίου, η γυναίκα μαχήτρια είχε πια κατακτήσει «με το τουφέκι και τη γενναιότητά της» την ισότιμη θέση της, στις τάξεις του ΔΣΕ, ενώ διέθετε πλέον και τις δικές της γυναικείες πολιτικές οργανώσεις, εντός των κόλπων της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Η προτεινόμενη ανακοίνωση θα αναλύσει τις παραπάνω διαφορετικές φάσεις ένταξης της γυναίκας στο Δημοκρατικό Στρατό, τα ξεχωριστά της προβλήματα και τις δυσκολίες που αυτή αντιμετώπισε στην αντάρτικη ζωή, τις συντροφικές, σεξουαλικές και στρατιωτικές διαστάσεις, των έμφυλων σχέσεων, που αναπτύχθηκαν με τους άνδρες συντρόφους και τη σταδιακή της πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση, εντός της μικρο-κοινωνίας των αντάρτικων σχηματισμών.
Ονοματεπώνυμο: Διαμάντης Θεόφιλος, μεταδιδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aastenu@gmail.com
Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Αποφοίτησε το 2008 από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 2010 στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έλαβε το διδακτορικό του, το 2019, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Γιώργο Κόκκινο και θέμα: «Κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του πολιτικού εγκλεισμού 1945-1962». Το ίδιο έτος έλαβε ερευνητική υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, με θέμα: «Το οικονομικό δίκτυο του ΔΣΕ-ΚΚΕ στον Εμφύλιο- 1946-1949», σε συνεργασία με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δημοσιεύσεις
· «Το βίωμα του πολιτικού εκτοπισμού – Η περίπτωση Μακρόνησος», στο πλαίσιο ημερίδας του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (27/11/2012).
· «Η Μακρόνησος ως στρατόπεδο ιδεολογικής ανάνηψης», στο πλαίσιο της 1ης ημερίδας υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (17/6/2016).
· «Μακρόνησος: Διαστάσεις του φαινομένου του πολιτικού εγκλεισμού κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου», στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου (7-12/ 12/ 2016).
· «Φυλακισμένοι και εξόριστοι στα 1945-1949», στο Συλλογικό Έργο, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας-κείμενα και ντοκουμέντα από το αρχείο του ΚΚΕ, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2016.
· «Πολιτικοί κρατούμενοι στα σίδερα της Δικτατορίας», στο Συλλογικό Έργο, Δικτατορία 1967-1974, κείμενα και ντοκουμέντα, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2017.
· «Πολιτικοί κρατούμενοι στην Κοζάνη του Εμφυλίου» (17/10/2017), στο: Συλλογικό έργο, Κατοχή και Εμφύλιος στη Δυτική Μακεδονία, Επίκεντρο, Αθήνα 2020.
· «Η κοινωνικοπολιτικοί ταυτότητα των εξορίστων της Δικτατορίας 1967-1974», στο Συνέδριο της Βουλής των Ελλήνων, που έλαβε χώρα στις 17/11/2017, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
· «Θρανία πίσω απ’ τα κάγκελα», στο συλλογικό έργο: Εκπαίδευση- Κρίσεις- Πόλεμοι, Τζόλας, Αθήνα 2020.
Comments